Den Bosch
In 1818 opent Piet de Gruyter een bedrijf in Den Bosch dat peulvruchten, granen en zaden verwerkt. Later wordt gestart met het branden van koffie. Eind 19e eeuw beschikt De Gruyter over diverse verwerkingsbedrijven waaronder een kolossale koffie- en cacaofabriek in de Bossche binnenstad en een retail organisatie. In 1913 wordt de 44ste winkel van De Gruyter in Nederland geopend.
Tussen 1936 en 1956 bouwt De Gruyter een fabriek aan de Veemarktkade in ‘s-Hertogenbosch.
Tussen 2008 en 2012 heeft de Bossche Investerings Maatschappij (BIM) de De Gruyter Fabriek (DGF) getransformeerd tot een centrum voor creatieve ondernemers. Wat past hier beter dan een nieuwe manier om gezamenlijk duurzame energie te produceren? Daarom bedachten wij een zonnepark op het dak van dit gebouw. Er is ruimte voor 924 zonnepanelen.
Bereken wat jij kan besparen! Één zonnepaneel levert al 218 kWh. Voor een gemiddeld gezin wordt met 50% zonne-energie ongeveer 5,4 zonnepaneel gerekend. Hiermee spaar je het milieu met 133 kilo minder CO2 uitstoot en bespaar je gemiddeld € 200,- op je energie rekening.
Solar Green Point bestaat sinds 2011. De oprichters Stan Verheijen en Richard Bevelander zijn sinds 2008 actief op de Europese zonnestroommarkt. In de afgelopen 6 jaar heeft Solar Green Point al 8 zonnecoöperaties gerealiseerd. Onder deze projecten zit het eerste grote zonnecollectief van Nederland (Caballerofabriek Den Haag) en het eerste zonnecollectief waarbij gebruik gemaakt wordt van de postcoderoos. In Amersfoort plaatst Solar Green Point 450 panelen op het dak van de sporthal Juliana van Stolberg. Dit dak is door de gemeente ter beschikking gesteld. De gemeente Woerden heeft het dak van zwembad Batensteinbad ter beschikking gesteld voor zonnepanelen. Hier plaatste Solar Green Point 200 zonnepanelen. Daarnaast ontwikkelt Solar Green Point een aantal grondprojecten langs de A4 in de Haarlemmermeer, A20 in Rotterdam en aan de A15 in Barendrecht. Deze snelweg projecten zullen in 2016 en 2017 worden gerealiseerd.
Bij de realisatie van deze coöperaties wordt nauw samengewerkt met lokale ambassadeurs, overheden en energieleveranciers. Solar Green Point neemt de volledige ontwikkeling van het project op zich en levert een volledig geïntegreerd coöperatief product. Dat deze aanpak een succes is blijkt wel uit het feit dat Solar Green Point een van de marktleiders is in Nederland op het gebied van zonnecoöperaties.
In 2013 heeft de gemeente Den Bosch Solar Green Point uitgenodigd om binnen de gemeentegrenzen een zoncollectief te starten. In gezamenlijkheid is het dak van de voormalige Gruyter fabriek gekozen en heeft de BIM, door middel van een huurcontract, het dak beschikbaar gesteld waar Solar Green Point 924 panelen heeft gepland verdeeld over 2 dakdelen. Deze twee dakdelen zullen in 4 tranches worden gebouwd.
Op 1 december 2014 is de eerste tranche van 240 zonnepanelen gerealiseerd. In het najaar van 2015 is de tweede tranche gepland gevolgd in 2016 door de laatste twee tranches. De eerste opbrengstresultaten zijn boven verwachting. De zonnestroominstallatie opereert onafhankelijk van de Gruyter fabriek en heeft een geheel autonome aansluiting op het openbare netwerk.
Ook meedoen aan dit unieke zoncollectief in Den Bosch ? Wij zien met belangstelling uw deelname tegemoet. Voor vragen of een bezichtiging gaarne contact opnemen met de Solar Green Point projectleider van de Gruyter fabriek: Stan Verheijen - 06-34241988.
Voor zonnepark De Gruyter Fabriek werken we samen met Qurrent. Daardoor zijn er interessante kostenvoordelen voor de deelnemers. Qurrent neemt alle stroom uit de zonnepanelen af en voegt deze toe aan het elektriciteitsnet.
Alle deelnemers worden lid een lokale coöperatie zonder winstoogmerk. Na oplevering zijn de leden samen eigenaar van het zonnepark.
Voor zonnepark De Gruyter Fabriek heeft Solar Green Point een Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) beschikking toegekend gekregen. Zo kunnen mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen profiteren van €0,093 (2014) per opgewekte kilowattuur stroom bovenop de prijs voor de opgewekte stroom. De regeling heeft een looptijd van 13 jaar (fase 2).
Door de toegekende SDE subsidie is dit project voor iedereen in heel Nederland aantrekkelijk, ook ondernemers!
Sinds 24 juni 2016 zijn alle zonnepanelen toegekend. Naar verwachting zullen de zonnepanelen voor de zomer van 2017 geïnstalleerd en operationeel zijn.
Klik hier voor de speciale projectpagina op Facebook.