Groot-Bronswijk

Groot-Bronswijk

Wagenborgen

Groot-Bronswijk

Groot-Bronswijk, ooit een instelling voor gehandicaptenzorg en daarna een omvangrijk psychiatrisch centrum in het dorp Wagenborgen in Noord-Oost Groningen. Het werd in de volksmond "Wagenborgen" genoemd en in het dorp zelf "de Stichting". De stichting was actief tussen 1873 en 2006.

 • Behaald
 • members0Leden
 • Output3.751.440KWH OPBRENGST
0%100%0.0% van 15312 beschikbare zoncertificaten
Solar Green Point
Gestart sinds
25 maart, 2015
Gemiddelde opbrengst per deelnemer
1383200 kWh per jaar
InitiatiefnemerSolar Green PointWagenborgen

Bereken wat jij kan besparen! Één zonnepaneel levert al 218 kWh. Voor een gemiddeld gezin wordt met 50% zonne-energie ongeveer 5,4 zonnepaneel gerekend. Hiermee spaar je het milieu met 133 kilo minder CO2 uitstoot en bespaar je gemiddeld € 200,- op je energie rekening.

Initiatiefnemer Solar Green Point

Solar Green Point heeft in 2013 het plan opgevat om een zonnepark te ontwikkelen aan de rand van het dorp op een terrein waar ongeveer 10 jaar geleden het Psychiatrisch Ziekenhuis Groot Bronswijk was gevestigd. Dit ongebruikte terrein is een ideale plek om een zonnepark te realiseren. Het idee is voorgelegd aan de Vereniging Dorpsbelangen Wagenborgen en wordt door hen van harte ondersteund. In de eerste plaats hebben de inwoners de mogelijkheid om van goedkope en "groene" energie gebruik te maken. Daardoor wordt een belangrijke bijdrage geleverd door het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen en een reductie van de CO2-uitstoot. Het zonnepark wordt omsloten door een brede groene strook met bomen en struiken en daardoor niet zichtbaar vanaf de openbare weg. Niemand heeft er dus last van, wat in het geval van windturbines wel het geval is.

 • Remco Beekmans

  Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan meer groene energie in Nederland

  Remco Beekmans
 • Bosman

  Goed doel

  Bosman
 • Sake Bosma

  Geloof in grootschalige trajecten dus bij deze mijn steun

  Sake Bosma
 • Ramona M.L. Ouwens

  Succes

  Ramona M.L. Ouwens
 • rene dekker

  kom maar op met die groene stroom

  rene dekker
 • diederik jansen

  de regio heeft het al zo moeilijk, daarom alleen al onze steun. Goed tegengeluid tegen de aardgasellende.

  diederik jansen
Toon meer reacties

Informatie

Het terrein van Groot Bronswijk heeft een oppervlakte van 38 hectare en is aangelegd in de sfeer van een landschapspark.

In 2008 werd het terrein aangewezen als locatie voor projecthotel Envilla Wagenborgen (Envilla is een acroniem van Energy Villa) voor de huisvesting van 1200 tot 1500 grotendeels buitenlandse arbeiders, die in de Eemshaven werkten aan de bouw van de Nuon kolencentrale Magnum. Inmiddels is het terrein schoon opgeleverd en ligt het grootste deel van het terrein van Groot Bronswijk nog altijd braak en verpaupert het langzamerhand.

Het projectgebied Groot Bronswijk is qua omvang en oriëntatie op het zuiden een zeer geschikte locatie voor de opwekking van zonne-energie. 

Het oorspronkelijke idee voor het solarpark is afkomstig van de Vereniging van Dorpsbelangen Wagenborgen. De vereniging heeft het plan aangeboden aan het gemeentebestuur van Delfzijl met het verzoek een haalbaarheidsonderzoek in te stellen. De inrichting van het zogenoemde “Solarpark Envilla” zou zo'n 36.000 zonnepanelen bevatten, waarmee in de toekomst het hele dorp Wagenborgen van energie zou worden voorzien.

Het zonnepark omvat een totaal vermogen van 5.6 MW.

Het laatste nieuws

Plan voor zonnepark van 15.300 zonnepanelen bij Delfzijl

Lees meer