Caballero Fabriek

Caballero Fabriek

Den Haag

Caballero Fabriek

In de Caballero Fabriek in Den Haag werd de eerste Nederlandse filtersigaret gemaakt. Nu is de Caballero Fabriek een hotspot voor innovatieve bedrijven. Wat past hier beter dan een nieuwe manier om samen energie op te wekken? Daarom bouwden wij een zonnepark op het dak van dit historische gebouw. Het eerste wapenfeit van Solar Green Point!

 • Behaald
 • members186Leden
 • Output245.000KWH OPBRENGST
0%100%100.0% van 1000 beschikbare zoncertificaten
Solar Green Point
Gestart sinds
25 maart, 2015
Gemiddelde opbrengst per deelnemer
133000 kWh per jaar
InitiatiefnemerSolar Green PointDen Haag

Bereken wat jij kan besparen! Één zonnepaneel levert al 218 kWh. Voor een gemiddeld gezin wordt met 50% zonne-energie ongeveer 5,4 zonnepaneel gerekend. Hiermee spaar je het milieu met 133 kilo minder CO2 uitstoot en bespaar je gemiddeld € 200,- op je energie rekening.

Initiatiefnemer Solar Green Point

Solar Green Point bestaat sinds 2011. De oprichters Stan Verheijen en Richard Bevelander zijn sinds 2008 actief op de Europese zonnestroommarkt. In de afgelopen 6 jaar heeft Solar Green Point al 8 zonnecoöperaties gerealiseerd. Onder deze projecten zit het eerste grote zonnecollectief van Nederland en het eerste zonnecollectief waarbij gebruik gemaakt wordt van de postcoderoos. In Amersfoort plaatst Solar Green Point 450 panelen op het dak van de sporthal Juliana van Stolberg. Dit dak is door de gemeente ter beschikking gesteld. Daarnaast ontwikkeld Solar Green Point een aantal grondprojecten langs de A4 in de Haarlemmermeer, A20 in Rotterdam en aan de A15 in Barendrecht. Deze snelweg projecten zullen in 2016 en 2017 worden gerealiseerd.

Bij de realisatie van deze coöperaties wordt nauw samengewerkt met lokale ambassadeurs, overheden en energieleveranciers. Solar Green Point neemt de volledige ontwikkeling van het project op zich en levert een volledig geïntegreerd coöperatief product. Dat deze aanpak een succes is blijkt wel uit het feit dat Solar Green Point een van de marktleiders is in Nederland op het gebied van zonnecoöperaties.

In 2012 heeft de Caballero Fabriek in Den Haag Solar Green Point uitgenodigd om op het dak van het bedrijvenverzamelgebouw een zonnecollectief te starten. De gemeente Den Haag heeft, door middel van een huurcontract, het dak beschikbaar gesteld waar Solar Green Point 1.000 zonnepanelen in het voorjaar van 2013 heeft geplaatst.

Het project op de Caballero Fabriek is het eerste grote zonnecollectief van Nederland en telt 186 leden woonachtig in Den Haag en omgeving.

Ook meedoen aan een zoncollectief van Solar Green Point? Wij zien met belangstelling uw deelname tegemoet. Voor vragen of een bezichtiging gaarne contact opnemen met de Solar Green Point projectleider van de Caballero Fabriek in Den Haag, Stan Verheijen - 06-34241988.

 • Margreet Obdam

  Wat een schitterend initiatief. Van roken naar gezond en groen! TOP!

  Margreet Obdam

Informatie

Zonnepark CabFab in het kort

 • Aantal zonnepanelen: 1.000 stuks. Dat is voldoende om 80 huishoudens van stroom te voorzien en zorgt jaarlijks voor 133 ton minder CO2-uitstoot.
 • Aantal deelnemers: 186
 • Gemiddeld 5,4 zonnepanelen per deelnemer
 • Gemiddelde opbrengst per deelnemer: 1.068 kWh per jaar. Dit is een derde van het verbruik van een gemiddeld gezin in Nederland.

Technische details

 • Vermogen installatie: 250 kWp
 • Opbrengst installatie: 218.000 kWp per jaar
 • Merk zonnepaneel: Suntech 250 Wp
 • Merk omvormers: SMA (14 stuks)

Ook gemeente Den Haag enthousiast over Zonnepark Caballero Fabriek

"Het project met de zonnepanelen op de Caballero Fabriek is een prachtig voorbeeld van hoe wij een duurzame stad realiseren. Er zijn inwoners die willen investeren in zonnepanelen en bedrijven en ondernemers die daarbij willen ondersteunen. Vanuit de gemeente leveren wij ondersteuning, in dit geval door het dak van de Caballero Fabriek beschikbaar te stellen. Op deze manier komen er honderden extra zonnepanelen in de stad."

Rabin Baldewsingh, wethouder Duurzaamheid Den Haag


Het laatste nieuws

Persbericht realisatie project

Lees meer

Uitreiking 1000ste zonnepaneel

Lees meer

Deelneemster Marjan vertelt aan TV West

Lees meer