Veluwe

Veluwe

Eerbeek

Veluwe

Coöperatie Solar Green Point de Veluwe Eerbeek voert het project Solarpark Eerbeek (SPEER) uit. De coöperatie is opgericht door Brummen Energie en Solar Green Point. De proef duurt twee jaar en is de eerste stap in dit project. Als deze proef slaagt kan een groter gedeelte van de stortplaats afgedicht worden met zonnefolie. De energie die daarmee opgewekt wordt kan jaarlijks naar verwachting 1200 tot 1500 huishoudens van stroom voorzien.  

 • Behaald
 • members11Leden
 • Output49.000KWH OPBRENGST
0%100%0.0% van 200 beschikbare zoncertificaten
Jaap Ypma
Gestart sinds
10 december, 2015
Gemiddelde opbrengst per deelnemer
2200000 kWh per jaar
InitiatiefnemerJaap YpmaEerbeek

Bereken wat jij kan besparen! Één zonnepaneel levert al 218 kWh. Voor een gemiddeld gezin wordt met 50% zonne-energie ongeveer 5,4 zonnepaneel gerekend. Hiermee spaar je het milieu met 133 kilo minder CO2 uitstoot en bespaar je gemiddeld € 200,- op je energie rekening.

Initiatiefnemer Jaap Ypma

De Lokale energiecoöperatie Brummen Energie en de eigenaar van de stortplaats, Stort Doonweg BV en IWE (IndustrieWater Eerbeek) stonden aan de wieg van dit unieke en innovatieve project. Als de proef slaagt zal de stortplaats gedeeltelijk voorzien worden van zonnefolie van de firma HyET Solar uit Arnhem. De stortplaats wordt daarmee waterdicht afgedekt, zoals de wet voorschrijft. Tegelijkertijd wordt op deze manier duurzame energie opgewekt. 

De bewoners van Brummen slaan de handen ineen om zelf duurzame energie op te wekken. Brummen Energie wil het stroomgebruik in de gemeente Brummen in 2030 volledig duurzaam en zelfvoorzienend hebben. Dat wil zeggen dat er binnen de gemeente net zoveel stroom duurzaam wordt opgewekt als er verbruikt wordt. Duurzame energie heeft de toekomst. 

 • c geurts

  doorgaan!

  c geurts
 • Serge van Amstel

  Aantal zoncertificaten weet ik nog niet.

  Serge van Amstel
 • Natascha de Groot

  Goed bezig !

  Natascha de Groot
 • Fokko Dijkstra

  veel succes

  Fokko Dijkstra
 • Bosman

  Hoop snel de beoogde hoeveelheid te halen

  Bosman
 • Andre Bolder

  Goed initiatief om op de veluwe een zonnepark te openen.

  Andre Bolder
Toon meer reacties

Informatie

Voor de proef wordt een gedeelte van de stortplaats, gelegen aan de Doonweg te Eerbeek, ter grote van 4000m2 geëgaliseerd en voorzien van een steunlaag van een materiaal dat de zonnefolie draagt. Deze zonnefolie heeft een opwekvermogen van 5 KWp. Ter vergelijking wordt er ook 3 kWp aan zonnepanelen geplaatst. De inrichting van het proefveld is naar verwachting in het 2e kwartaal van 2016 gereed. Daarna start de proefperiode van twee jaar.    

Op initiatief van de gemeente Brummen heeft de provincie Gelderland aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu een verzoek ingediend om dit experiment juridisch goed te keuren. De Tweede Kamer heeft hier in september mee ingestemd.

De partners en co-financiers van de proef zijn; Stort Doonweg BV, Solar Green Point, de gemeente Brummen, HyET Solar BV en Grondbank Nederland BV. Bij de werkzaamheden zullen zoveel mogelijk regionale partijen worden ingeschakeld.

Het laatste nieuws

Goed nieuws!

Lees meer

Bekijk hier de opname van de sanering van de vuilstort in Eerbeek

Lees meer

Proef zonnecentrale Doonweg van start

Lees meer