Normal dak jvs

De meter loopt!

Op vrijdag 31 juli om 13.30 uur is het zonnedak op de Juliana van Stolbergsporthal opgeleverd. De energie stroomt, de meter loopt! Er zijn in de afgelopen twee weken 450 zonnepanelen op het dak gelegd. Vanmiddag is het werk opgeleverd, zijn de omvormers aangesloten en heeft Stedin de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk klaar gemaakt. Meetbedrijf Ebatech heeft de meter aangesloten. Elke 5 minuten wordt er gemeten hoeveel energie de zonnepanelen opwekken. Ruim 80 inwoners van Amersfoort zijn samen eigenaar van het zonnedak. Ze zijn verenigd in de coöperatie Eemstroom ZonneBerg.

Gezamenlijk initiatief

Eemstroom ZonneBerg is ontstaan uit een samenwerking tussen de gemeente Amersfoort, SRO, Eemstroom en de Stichting Duurzaam Bergkwartier. Tientallen Amersfoorters hebben zich ingeschreven voor zoncertificaten. Elk zoncertificaat staat voor een zonnepaneel. Binnen 3 weken was de inschrijving voor de zoncertificaten vol. De belangstelling was enorm.

Coöperatie Eemstroom ZonneBerg

De Amersfoorters met zoncertificaten hebben zich verenigd in de coöperatie Eemstroom ZonneBerg. Samen beheren zij het zonnedak. De opgewekte duurzame energie wordt verkocht aan een energiemaatschappij. De opbrengst gaat naar de deelnemers. Op donderdag 17 september om 16.30 uur zal de start van ZonneBerg gevierd worden in het naast gelegen park.

Nieuwe daken gezocht

Eemstroom is op zoek naar nieuwe daken die gezamenlijk zonnedak kunnen worden. Frank Venema: ‘We konden lang niet alle aanvragen volledig honoreren. Om aan de vraag te voldoen hebben we meer oppervlakte nodig. Amersfoort wil graag schone energie! Hebt u een idee? Misschien zelfs een idee voor andere duurzame lokale energie? Neem dan contact op met Eemstroom: info@eemstroom.nl.’