13 maart 2014 WOERDEN (Energeia) - Iemand moest de eerste zijn. Eneco en Solar Green Point claimen deze week de primeur te hebben van een voltooid project op basis van de postcoderoos, de kortingsregeling voor coöperaties uit het Energieakkoord. Zij legden in Woerden een zonnepanelensysteem op het dak van een gemeentelijk zwembad, waarvan de stroom tegen een verlaagd belastingtarief wordt afgenomen door de leden van een lokale energiecoöperatie.
Nog even kort de postcoderoos-regeling: leden van een burgercoöperatie mogen de stroom die zij met een duurzame opwekinstallatie produceren, afnemen met belastingkorting. De belangrijkste voorwaarde om voor de korting in aanmerking te komen, is dat de leden van de coöperatie in de directe omgeving van de opwekinstallatie moeten wonen. En om te bepalen wat dan onder de directe omgeving moet worden verstaan is de postcoderoos in het leven geroepen. De postcoderoos bestaat uit het viercijferige postcodegebied waarin de opwekinstallatie staat, plus alle aangrenzende viercijferige postcodegebieden.
De kritiek op de regeling is groot. Een greep uit de bezwaren die er tegenin zijn gebracht: postcodes zijn bedacht als middel om handige routes voor postbezorging te maken, niet als geografische afbakening van een fiscale regeling. De postcodesystematiek is eigendom van PostNL, een commercieel bedrijf, en kan in theorie zomaar veranderd worden. Er zijn grote verschillen tussen de ene postcoderoos en de andere wat betreft aantal adressen, waardoor in sommige dorpen veel meer mensen gebruik kunnen maken van de regeling dan in andere. Enzovoort.
Een infographic van Eneco over de Woerdense coöperatie. (Bron: Eneco) |
Maar ondanks de kritiek zijn vooral energiedienstverleners met de regeling aan de slag gegaan. Zo bedacht Green Spread de nieuwe dienst Coopdezon, een compleet ontzorgingspakket voor postcoderoosprojecten. Dat leverde al wel projecten in voorbereiding op, maar de eer van het eerste project waar de zonnepanelen al geplaatst zijn, wordt deze week geclaimd door Eneco en Solar Green Point. Jan Willem Zwang van Green Spread en Coopdezon denkt dat de claim terecht is: voor zover hij weet zijn er inderdaad nog geen andere postcoderoosprojecten die al zover zijn.
Deze week werden 136 panelen geplaatst op het dak van het Batensteinbad, een zwembad dat eigendom is van de gemeente Woerden. Later volgen nog 64 panelen. De speciaal voor deze PV-installatie opgerichte coöperatie kreeg de naam Solar Green Point Batensteinbad Woerden. Woerdenaren die in de postcoderoos van het zwembad wonen kunnen lid worden van de coöperatie door een aantal van de panelen te kopen.
Inmiddels zijn zeventig panelen verkocht en telt de coöperatie tien leden, meldt Eneco. Deze leden krijgen via de coöperatie, die berekent hoeveel stroom er precies met hun panelen wordt opgewekt en dat weer doorgeeft aan de leverancier van de leden, een belastingkorting op hun energierekening van 7,5 cent per kWh.
Copyright©, Energeia, 2014