Normal 10922786 952965704721482 5284139619715032912 n

Telegraaf over A20 Terbregseplein

Rotterdam 17-04-2015 - Maarten Ritman - Er komen 2000 zonnepanelen langs de A20 bij Rotterdam om omliggende wijken van duurzame energie te voorzien. Voor het einde van het jaar moet het zonnepark op de kilometer lange geluidswal klaar zijn. Solar Green Point zorgt voor de realisatie van het zonnepark, Eneco voor de exploitatie. Na jaren van onderzoek naar de haalbaarheid ervan is gisteren het startschot gegeven voor de bouw van het park, dat energie op kan wekken voor 150 huishoudens.

Een woordvoerder van Eneco legt uit waarom het zo lang geduurd heeft. „Jaren geleden wilden enkele omwonenden al een dergelijk initiatief, alleen heb je te maken met vergunningen omdat het een grondgebonden park is en natuurlijk het kostenplaatje.’’

Een woordvoerder van Solar Green Point voegt toe: „De bouwvergunning is binnen en dankzij die zekerheid en de ondersteuning van Eneco kunnen we dit initiatief, dat ooit bedacht is door bewoners van de achterliggende wijken, de komende maanden gaan realiseren.”

De hulp van Solar Green Point werd ingeschakeld omdat het bedrijf veel ervaring heeft met het plaatsen van collectieve zonneparken, ook voor mensen die er zelf geen geschikt dak voor hebben.

„Niet ieder dak is er geschikt voor. En uiteindelijk zijn er ook mensen die het helemaal niet mooi vinden om zonnepanelen op het dak te hebben. In dit geval zijn er ook mensen tussen die door te veel grote bomen amper zon krijgen als ze panelen zouden plaatsen. Voor hen is dit een goed alternatief.”

Het park is voor bewoners van onder meer de wijken Terbregge, Hillegersberg, Prins Alexander en Ommoord. Er zijn al 100 geïnteresseerden, bij 400 gegadigden gaat de eerste schop de grond in. De verwachting is voor de jaarwisseling het zonnepark gereed te hebben.

„Het is een lange en opvallende plek, de enige in Nederland in zijn soort tot nu toe’’, zegt de woordvoerder van Eneco. „Het is perfect op het zuiden gelegen en levert ook in de winter bij zon veel energie op.’’

Het kost in het begin meer dan dat het oplevert, maar zegt de Eneco zegsman: „ Het is zeker geen product om snel rijk mee te worden, daar is het ons ook niet om te doen. Wel is het zo dat het rendement op dit moment beduidend hoger is dan op een gemiddelde spaarrekening.’’

Klanten kunnen dankzij een regeling van het Rijk een paneel aanschaffen voor 415 euro, de hoeveelheid bepaalt ieder voor zich. Eneco verrekent de zelf opgewekte energie.

(c) De Telegraaf 2015 alle rechten voorbehouden