Normal 800 eneco bord a20 11

2000 zonnepanelen langs de A20

Rotterdam, 16 april 2015 - Solar Green Point en Eneco geven vandaag het startschot voor de oprichting van een collectief zonnepark met 2000 zonnepanelen langs de snelweg A20 bij Rotterdam. De zonnepanelen, die elektriciteit kunnen leveren aan zo’n 150 huishoudens, komen te liggen op een kilometer lange groene geluidswal bij de wijk Nieuw Terbregge. Solar Green Point realiseerde al collectieve zonneparken op de daken van de Haagse Caballerofabriek (1000 zonnepanelen) en het Batensteinbad in Woerden (200). Solar Green Point richt zich in het bijzonder op mensen die zonnepanelen willen, maar zelf geen (geschikt) dak hebben.

Collectief zonder winstoogmerk
Geïnteresseerde bewoners van onder meer de wijken Terbregge, Hillegersberg, Prins Alexander en Ommoord kunnen door het kopen van één of meerdere zonnepanelen lid worden van een lokale coöperatie zonder winstoogmerk. Zij profiteren daarbij van de gunstige belastingregeling voor omwonenden, de zogeheten postcoderoos. Solar Green Point helpt bij het oprichten van de coöperatie en zorgt voor de bouw van het park. Eneco verrekent de zelf opgewekte energie en het voordeel op de energiebelasting met de leden. De werving van leden is inmiddels gestart, klanten van Eneco in deze wijken krijgen via het energiebedrijf een aanbod om mee te doen.

Looptijd
Na oplevering zijn de leden samen eigenaar van het park. Solar Green Point staat gedurende de looptijd van een project - 20 tot 25 jaar - garant voor de continuïteit van de coöperatie. Een deelnemer met één of meer zonnepanelen verdient zijn investering halverwege de looptijd terug. De resterende jaren profiteert hij van lagere energiekosten. Het idee voor een zonnepark op de groene geluidswal langs de A20 leeft al langer, sinds kort staan alle lichten echter op groen. Stan Verheijen van Solar Green Point: ‘De bouwvergunning is binnen en de landelijke overheid heeft de afgelopen periode meer duidelijkheid gecreëerd over de subsidieregeling voor collectieve energiecoöperaties. Dankzij die zekerheid en de ondersteuning van Eneco kunnen we dit initiatief, dat ooit bedacht is door bewoners van de achterliggende wijken, de komende maanden gaan realiseren.’

Opbrengst
Door de gunstige, zuidelijke ligging van de geluidswal zal het zonnepark naar verwachting ruim 500 MWh per jaar opleveren, genoeg om 150 huishoudens van stroom te voorzien. Dagelijks passeren zo’n 150.000 automobilisten de bouwlocatie, waarmee het park in de toekomst een van de meest zichtbare zonne-energieprojecten van Nederland wordt.

Meer informatie
Meer informatie over deelname aan het zonnepark vindt u op de website van Solar Green Point. Eerder verscheen er al een persbericht over de samenwerking van Eneco en Solar Green Point.