Normal schermafbeelding 2016 05 02 om 11.35.02

Zonneveld Noordveen een stap dichterbij

28-04-2016 - In 2017 start de bouw van zonneveld Noordveen. Deze afspraak heeft de gemeente Zutphen gemaakt met Ecorus/Solar Green Point en ZET Zonnepark Noordveen. Ongeveer 530 huishoudens en ondernemers krijgen hierdoor de mogelijkheid te investeren in het zonneveld. Bijvoorbeeld omdat zij zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen plaatsen. De zonnepanelen op het voormalig sportveld Noordveen zijn samen goed voor zo’n 1,6 miljoen kWh aan zonne-energie. Dit draagt bij aan de doelstelling Zutphen energieneutraal.

Ecorus/SolarGreenPoint en de lokale coöperatie ZET Zonnepark Noordveen willen ieder een deel van het zonneveld realiseren en hebben daarvoor een aanbieding gedaan die de gemeente heeft geaccepteerd. Wethouder Coby Pennings-Hanemaaijer is blij met deze ontwikkeling, want het zonneveld geeft zo’n 530 Zutphense huishoudens en ondernemers de mogelijkheid te investeren in zonnepanelen (gemiddeld 3.000 kWh per huishouden).

Rendement en korting

Inwoners en ondernemers die investeren in het zonneveld, kunnen hun eigen verbruik verduurzamen en krijgen een jaarlijks rendement op hun investering. Zij kunnen kiezen tussen de twee aanbieders. ZET Zonnepark Noordveen biedt een korting op de energiebelasting aan van ruim € 0,10/kWh exclusief btw (tot 10.000 kWh) voor de inwoners en ondernemers in de postcodegebieden 7201, 7203, 7204, 7606, 7207 en 7231. Voor de postcodegebieden 7205 en 7232 geldt dit niet. Dit komt door de Postcoderoosregeling, een wettelijk regeling waar ZET Zonnepark Noordveen gebruik van maakt. Ecorus/Solar Green Point maakt geen gebruik van de Postcoderoosregeling en biedt particulieren en ondernemers (<10.000 kWh), buiten het postcoderoosgebied, en grootverbruikers (>10.000 kWh) de mogelijkheid deel te nemen aan Zoncertificaten tegen een gemiddeld rendement van 4%. Voor geïnteresseerden organiseert ZET Zonnepark Noordveen vanaf 11 mei 2016 een serie informatiebijeenkomsten verspreid over Zutphen en Warnsveld.

Bouw start in 2017

Op hoofdlijnen hebben de gemeente en Ecorus/Solar Green Point en ZET Zonnepark Noordveen een akkoord bereikt. De komende weken moet nog overeenstemming worden bereikt over het gebruik van de grond. De bouw start in 2017, waarbij het de bedoeling is het zonneveld een bredere duurzame uitstraling te geven. Onder andere door schapen tussen de zonnepanelen te laten lopen. In hetzelfde jaar zullen ook de eerste zonnepanelen energie gaan leveren. Het bestemmingsplan Zonneveld Noordveen is inmiddels onherroepelijk geworden.

Zutphen energieneutraal!

Dat is de ambitie voor de toekomst. Dit betekent: in Zutphen zo min mogelijk energie verbruiken en de energie die dan nog nodig is duurzaam opwekken en zoveel mogelijk binnen de gemeentegrenzen.