Normal zonne energie 960x447

Zonne-energie is de toekomst!

MIT-studie duidelijk: Zonnepanelen zijn de toekomst. 

De slimme jongens en meisjes van MIT — de universiteit waaronder meer Buzz Aldrin en Kofi Annan de schoolbanken hebben versleten en cantussen hebben gehouden — hebben een grote studie naar zonnepanelen en zonne-energie gehouden.

De grote conclusie uit deze studie is tweevoudig, enerzijds dat zonnepanelen de ultieme energiebron van de toekomst is en dat overheden nog veel te weinig doen om deze technologie te promoten.

Momenteel wordt de oliesector wereldwijd hard gesubsidieerd, per jaar ongeveer goed 5.3 triljoen US dollar, of kortweg 10 miljoen US dollar per seconde! De studie van MIT maakt gewag dat indien zelfs maar een fractie van deze subsidies naar zonnepanelen wordt overgebracht, tegen 2050 alle energie ter wereld via zonne-energie kan worden geleverd.

Maar om te slagen in dit opzet, moet er slimmer worden omgegaan met subsidie en premies. Eerst en vooral dient er meer focus en subsidie te komen voor zonnepanelen met een hoge opbrengst. Een andere shift die dient plaats te vinden is om meer subsidies uit te keren voor particuliere gebruikers en niet voor bedrijven, zoals dit nu het geval is. Huishoudens wereldwijd consumeren meer dan 25% van de totale energie en zijn daardoor één van de grootste verbruikers en de snelst stijgende van allemaal. De studie ziet een enorm potentieel om onze ecologische voetafdruk te verminderen door woningen met zonnepanelen en welke tegelijkertijd ook over goede isolatie beschikken.

De studie onderlijnt verder ook dat zonne-energie de meest neutrale CO2 technologie is die er bestaat. Om dit potentieel verder uit te bouwen, dienen overheden zelf ook in deze energiebron te investeren. Dit kan door zogenaamde 'zonnepanelen plantages', welke jaarlijkse minimaal 5 MegaWatt stroom opwekken, wat overeenkomt met zo een 30 000 zonnepanelen.

bron: newsmonkey.be